Slik planlegger du hagen din

Mange drømmer om en vakker hage. Men når det kommer til stykket, er det ikke helt lett å vite hvor man skal begynne. Hva er viktigst? Hvordan bør man tenke? For å finne ut av dette bad vi den erfarne hagearkitekten Anette Gårdhagen om å dele sine beste planleggingstips med oss.

 

– Spørsmålet man først og fremst bør stille seg er hva man ønsker å bruke hagen til. Er det til dyrking, til å være sammen eller begge deler? Det viktigste er å ta utgangspunkt i seg selv og den kunnskapen man har om hagestell. Det blir avgjørende for resultatet.

 

Budsjett

Anette påpeker også betydningen av å sette opp et budsjett for prosjektet på et tidlig tidspunkt, slik at ikke kostnadene løper løpsk. Det gir også et realistisk bilde av hva som er rimelig å gjennomføre.

 

Plantegning

Det er en fordel å ha hele planen klar før du begynner å anlegge selve hagen. Anette innleder alltid med å skissere opp en plantegning, der hun tegner inn størrelsen på de flatene som skal anlegges. I hageskissen tegner hun inn alle behov i riktig skala: for eksempel plass til dyrking, et utekjøkken, spiseplass, anneks og så videre. Ut fra budsjettet vurderes deretter hva som skal prioriteres.

 

Anlegging

Det er nå det morsomme begynner – de aller første spadetakene til den nye hagen din. Her påpeker Anette at prosessen bør følge en spesiell rekkefølge for å lette de ulike momentene.

 

– Begynn med de harde flatene – det som må graves ut først.

 

Valget av belegningsmateriale er helt avhengig av hva man skal bruke hagen til.

 

– Ønsker man å ha et materiale som skal holde lenge og ikke krever vedlikehold, bør man velge stein. Ønsker man et mykere materiale å gå på, at det skal føles som om man går fra parkettgulvet inne og rett over på neste tregulv, da kan for eksempel klikkhelle være et alternativ.

 

Basisbeplantning

Anette påpeker også betydningen av bærekraftig design. Med det mener hun blant annet sitteplasser, gangveier og såkalt basisbeplantning – som trær, hekker og busker.

 

– Slik beplantning er en viktig del av hagens fundament og skal kunne stå seg gjennom alle sesonger. Det er viktig at basisbeplantningen harmonerer med tomten og huset. I formen som nå er skapt kan man så plassere rabatter og bed som ”rekvisita”.

 

Balanse og harmoni

For at sluttresultatet skal bli skikkelig bra, bør man også ta hensyn til husets form og proporsjoner. Anette forklarer nærmere:

 

– En gammel villa fra tidlig 1900-tall krever en hage med mykere former. Med flere frittvoksende busker, frodighet og mer volum. Et formsterkt hus derimot, som en moderne funkisvilla, kan gjerne ha en kombinasjon av klipte hekker og stramme former. Følger man disse reglene, får man også en harmonisk hage.

 

Anette_Gardhagen.jpg

Anette Gårdhagen er utdannet hagemester, anleggsgartner og hagearkitekt. Hun driver eget foretak der hun blant annet hjelper privatpersoner med å få nye, godt planlagte hager – fra beplantning, miljø og grunnarbeid til belysning og lyssetting.