Skap perfekt hagebelysning

Belysning er en smart måte å løfte helhetsinntrykket og skape romfølelse på i hagen. Hagearkitekt Anette Gårdhagen er ekspert på belysning og lyssetting i det grønne. Vi bad henne dele de beste tipsene sine med oss.

 

– Det viktigste er at man ikke skal bli blendet. En god tommelfingerregel er deretter å belyse vertikalt – lavt, mellom og høyt. Det skaper romfølelse.

 

Belys lavt – og i dybden

Det er vanlig at man belyser trær og busker. Men Anette påpeker betydningen av å belyse i bakkehøyde også.

 

– Det er fint å belyse belegningssteinen. Man sender da ut et lys og får med ett et gulv. Det er også viktig å belyse langt nede i hagen. Hvis du ser hvor hagen slutter, skaper du en følelse av dybde og rom.

 

Andre belysningstips

Anette pleier selv å prøvebelyse som et ledd i den skapende prosessen sin. Det gir henne større muligheter til å være kreativ.

 

– Jeg liker å belyse noe som man virkelig liker. En av mine mange favoritter er å lyssette et kunstverk eller vakre greiner på et tre. Hvis du har et drivhus, et anneks eller en bod, kan det være hyggelig å ha litt lys ved inngangen, men også å sette lamper i vinduet. Det skaper følelsen av at det bor noen der.

 

Anette_Gardhagen.jpg

Anette Gårdhagen er utdannet hagemester, anleggsgartner og hagearkitekt. Hun driver eget foretak der hun blant annet hjelper privatpersoner med å få nye, godt planlagte hager – fra beplantning, miljø og grunnarbeid til belysning og lyssetting.